Sterilizácia

Sterilizácia

Sterilizácia je v mikrobiológií, potravinárstve, ale aj v medicíne a ďalších podobných odboroch výraz, ktorý označuje zničenie všetkých mikroorganizmov v konkrétnom prostredí. Používajú sa na to rôzne fyzikálne javy (napríklad var/vrenie), ale aj chemické postupy. Za mikroorganizmy považujeme hlavne baktérie, vírusy, parazity, huby a rôzne iné špecifické patogény, ktoré by mohli kontaminovať predmet, ranu alebo iný konkrétny priestor.

Čo je sterilné?

Za sterilný považujeme taký predmet, na ktorého povrchu sa nenachádza žiadny mikroorganizmus a v ideálnom prípade ani žiadna iná nečistota. Na sterilizáciu sa používa plameň, var, horúca para, sušenie, ale aj filtrácia. Každá z týchto metód má definovaný svoj postup, pričom jeho nedodržanie má priamy dopad na výsledok sterilizácie.