Prvá pomoc pri uhryznutí psom | Leukoplast.sk

Uhryznutie psom: Ako túto situáciu vyriešiť?

Uhryznutie psom, najmä v prípade, ak je obeťou menšie dieťa, nie je vôbec príjemným zážitkom. Existuje však diametrálny rozdiel medzi tým, či vás uhryzne malý pes, veľký pes, váš pravidelne očkovaný domáci miláčik alebo cudzí neznámy pes na ulici. Úlohu však zohráva aj fakt, či je to len ľahké uhryznutie vzniknuté v zápale hry alebo prudké agresívne uhryznutie počas útoku psa. V každom prípade je potrebné túto situáciu riešiť s rozvahou. Ako teda postupovať v prípade uhryznutia psom?

Čo robiť pri útoku psa?

Ak útok psa ešte stále prebieha, je potrebné ho čo najskôr zastaviť. O obrane proti útočiacemu psovi boli napísané desiatky kníh a existujú dokonca aj kurzy sebaobrany, no to nie je predmetom tohto článku. Dôležité je, aby pes nespôsobil vám, dieťaťu alebo vášmu psovi ďalšie zranenia. Použite preto všetky dostupné prostriedky alebo sa snažte od útočiaceho psa vzdialiť. Ak je už hrozba ďalšieho útoku zažehnaná, je načase pozrieť sa na zranenia. 

Prvá pomoc – postup pri uhryznutí psom

Pri menšom povrchovom zranení odporúčame miesto zranenia vypláchnuť vodou, vydezinfikovať a prekryť sterilnou náplasťou alebo obväzom. Ak vás pohryzol pri hre váš vlastný alebo iný pes, o ktorom máte stopercentnú istotu, že má za sebou všetky povinné očkovania, v prípade, že sa rana nezapáli, obvykle nemusíte navštíviť lekára. Ak je však poranenie vážnejšie a spôsobené dokonca neznámym psom, okamžite vyhľadajte lekára. Ranu bude pravdepodobne treba zašiť a pacientovi podať preventívne antibiotiká či ho dokonca preočkovať proti besnote. 

Uhryznutie psom – liečba

V závislosti od intenzity poranenia prebieha liečba podobne ako pri rezných či tržných zraneniach. Po prvotnom ošetrení je ranu potrebné pravidelne kontrolovať a meniť obväzy alebo krycie leukoplasty za čisté, aby sme minimalizovali riziko infekcie. Niektorí lekári sa rozhodnú z rany vziať aj vzorku a poslať ju do laboratória na preskúmanie, či útočiaci pes nebol nakazený nejakým infekčným ochorením. Ak liečba prebieha bez komplikácií a nevyskytnú sa žiadne infekcie, doliečenie zvládnete aj doma. V prípade hlbších a komplikovanejších poranení môže byť však poškodená aj kosť, svaly a kĺby. Najzávažnejšie bývajú poranenia po útoku psa v tvárovej oblasti či v brušnej dutine. Niektoré rany si vyžadujú aj dodatočný zásah plastickej chirurgie. 

Čo hovorí o uhryznutí psom zákon?

Podľa zákona je nebezpečným psom každý pes, ktorý pohrýzol alebo poranil človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi. Na verejnom priestranstve musí mať nebezpečný pes nasadený náhubok. Priestupku sa dopustí ten, kto vedie psa, ak nezabráni útoku psa na človeka alebo zviera, alebo ak nezabráni inému spôsobu ich ohrozovania psom. Ak sa ocitnete v role majiteľa, ktorého pes niekoho pohrýzol, nevešajte hneď hlavu. Len vo veľmi malom percente prípadov končí takýto spor utratením nebezpečného psa. Pes nemusí byť v princípe agresívny, no ak viete, že napríklad zle reaguje v blízkosti detí či iných psov, majte ho vždy dostatočne pod kontrolou a na vôdzke, aby ste zabránili akémukoľvek konfliktu či útoku, ktorý by vás mohol dostať do problémov. 

Náhrada škody za uhryznutie psom

Výšku náhrady škody za uhryznutie psom musí určiť výsledok súdneho pojednávania. Majiteľ útočiaceho psa vám môže nahradiť škodu za výdavky na liečbu, ale aj za psychickú traumu. Pri vybavovaní odškodnenia za uhryznutie psom budete potrebovať aj posudok lekára, ktorý vás ošetroval, prípadne vášho obvodného lekára. Odškodnenie však môžete vymôcť aj mimosúdne a dohodnúť sa s osobou, ktorá vykonávala dozor nad útočiacim psom, na súčinnosti. V prípade, že majiteľ agresívneho psa nie je ochotný spolupracovať, nechajte celý postup na orgány činné v trestnom konaní.