Popáleniny u detí: Príčiny, prvá pomoc a prevencia | Leukoplast.sk

Popáleniny u detí: Príčiny, prvá pomoc a prevencia

Popáleniny patria medzi úrazy s dlhodobou a bolestivou liečbou. U detí naviac vzniká riziko doživotnej traumy spôsobenej následkom jaziev. Ako k popáleninám dochádza, ako ich ošetriť a ako im predísť?

Čo sú popáleniny?

Popáleniny sú druhom poranenia kože a tkaniva spôsobeným veľkým teplom, trením, ožiarením, elektrinou či stykom s chemickými látkami. Podľa rozsahu a hĺbky postihnutia ich radíme do štyroch stupňov:

Popáleniny I. stupňa

Popáleniny prvého stupňa postihujú vrchnú časť kože (epidermis), prejavujú sa začervenaním pokožky bez pľuzgierov (erytém). Koža je po zranení suchá, na dotyk bolestivá a hojí sa 5–10 dní. Príkladom erytému je spálenie od slniečka.

Popáleniny II. stupňa

Popáleniny druhého stupňa u detí zasahujú do povrchovej časti škáry (papilárnej), ale aj do hlbokej vrstvy škáry (retikulárnej)). Pokožka je červená, žltá, alebo až biela a s pľuzgiermi. Na dotyk je koža veľmi bolestivá a podľa rozsahu poškodenia sa hojí zhruba 2–8 týždňov.

Popáleniny III. stupňa

Popáleniny tretieho stupňa prestupujú všetkými vrstvami kože a trvalo poškodzujú nervové zakončenia. Tým pádom pacient s týmto stupňom popálenia necíti žiadnou bolesť. Koža je tuhá a hrubá s bielymi a hnedými škvrnami. Liečba trvá niekoľko mesiacov s trvalými následkami (jazvami).

Popáleniny IV. stupňa

Popáleniny štvrtého stupňa zasahujú kožu, tukové aj svalové tkanivo a kosť. Pokožka je suchá, čierna s tvrdými zoškvarenými škvrnami bez akejkoľvek citlivosti. Tento stupeň popálenín nemožno vyliečiť a často končí smrťou.

Príčiny popálenín u detí

Popáleniny u malých detí vznikajú najčastejšie prevrhnutím taniera napríklad s vriacou polievkou alebo strhnutím obrusu zo stola spolu s riadom naplneným horúcimi nápojmi. Dôležité je tiež strážiť zásuvky, žehličky, sporák a ďalšie spotrebiče. Staršie deti riskujú hrou so zápalkami, zapaľovačom a horľavinami. Závažnejšie popáleniny deti stretávajú v súvislosti so šplhaním na strechy železničných vagónov alebo na stĺpy s elektrickým vedením.

Čo použiť na popáleniny u detí?

Popáleniny je nutné schladiť pod prúdom studenej vody. Vzniknuté pľuzgiere by sa nemali prepichovať, a to z dôvodu možnej infekce. Malé pľuzgiere je možné ošetriť náplasťou, ktorá zabráni, aby sa do rany dostali nečistoty. K domácej liečbe ľahkých popálenín sú vhodné masti a gély na popáleniny a náplasti na pľuzgiere.

Popáleniny u detí – prvá pomoc

Ako na prvú pomoc pri popáleninách II. stupňa u detí?

  1. Okamžite prerušte pôsobenie tepla.
  2. Chlaďte popáleninu pod prúdom vody (najlepšie s teplotou 8 °C).
  3. Nedotýkajte sa popálenín.
  4. Neprepichujte pľuzgiere.
  5. Zakryte ranu náplasťou, potom ju nechajte na vzduchu.

Prvá pomoc pri závažnejších popáleninách III. a IV. stupňa

  1. Okamžite prerušte pôsobenie tepla.
  2. Odstráňte doplnky (retiazky, prstene, hodinky a pod.).
  3. Chlaďte popáleninu pod prúdom vody (najlepšie s teplotou 8 °C).
  4. Volajte linku 155.
  5. Nedotýkajte sa popálenín.
  6. Neprepichujte pľuzgiere (znížite riziko infekcie).
  7. Ranu chlaďte až do príchodu zdravotníckej záchrannej služby.

Čo pri prvej pomoci pri popáleninách nerobiť?

  1. Neodstraňujte priškvarený odev.
  2. Nebaľte zraneného do mokrých prikrývok (hrozí riziko podchladenia).
  3. Čerstvú ranu nemažte masťou.
  4. Nechlaďte kockami ľadu (hrozí prehĺbenie popáleniny).
  5. Nepodceňujte návštevu lekára.

Trvalé následky popálenín u detí

Liečba a trvalé následky popálenín sa líšia v závislosti na stupni poškodenia kože a citlivosti pokožky. U detí sú však popáleniny celkovo rizikovejšie, než u dospelých, a to kvôli menšiemu povrchu kože.

Následky popálenín I. stupňa

Erytém, teda povrchové postihnutie kože, sa zahojí úplne samo. Je to červené zafarbenie kože spôsobené zápalom, rozšírením alebo rozmožením ciev. Hojenie je možné podporiť špeciálnoumasťou.

 

Následky popálenín II. stupňa

Poškodenie povrchovej vrstvy je tiež bez trvalých následkov. V prípade hlbších rán a pľuzgierov pri hojení vznikajú jazvy. Rozsiahle zjazvenie si žiada implantáciu kožného štepu.

Následky popálenín III. stupňa

Popáleniny tretieho stupňa majú za následok výrazné zjazvenie tkaniva. Odporúča sa i amputácia a excízia (vyrezanie konkrétnej plochy).

Následky popálenín IV. stupňa

V rámci popálenín štvrtého stupňa je nutná amputácia zoškvarených častí tela. Pokiaľ popáleniny pokrývajú viac ako 30 % tela, hrozí smrť, a to z dôvodu šoku, prípadne z dôvodu nemožnosti dýchať, v prípade zasiahnutia tváre alebo dýchacieho ústrojenstva.

Zjazvená koža obmedzuje deti v pohybe

Keď jazva po popálenine vyzrieva, je potrebné ju pravidelne mazať a premasťovať. Po zahojení aleb pri pohybe môže dochádzať k pnutiu, pocitu bolesti i celkovému zníženiu funkčnosti a pohyblivosti postihnutej časti. Medzi riešenia týchto ťažkostí patrí špeciálna intenzívna rehabilitácia – pokiaľ ani tá nepomôže, na rad prichádza chirurgický zákrok. Ten spočíva vo vyrezaní zjazveného tkaniva a všití zdravej časti kože (väčšinou z podbruška). Pokiaľ lekár určí, možno vykonať aj takzvanú Z-plastiku – táto metóda má za úlohu pomocou niekoľkých rezov v tvare písmena Z uvoľniť nežiadúce ťahy v zjazvenom tkanive. Pokiaľ malé dieťa nie je touto zdravotnou komplikáciou príliš pohybovo obmedzované, je možné operáciu odložiť na neskorší vek.

Prevencia popálenín u detí

  • Odstráňte obrusy, ktoré môžu malé deti strhnúť zo stola.
  • Umiestňujte nádoby s horúcim obsahom doprostred stola.
  • Vypínajte sporák, nenechávajte na ňom nádoby s horúcim obsahom.
  • Odkladajte káble elektrospotrebičov z dosahu dieťaťa.
  • Kúpte dieťa chrbtom ku kohútiku, aby na seba nemohlo pustiť horúcu vodu.
  • Schovajte zápalky, zapaľovače a ďalšie horľaviny.
  • Kupujte spotrebiče s detskou poistkou.
  • Majte po ruke hasiaci prístroj a čo najskôr naučte dieťa privolať záchranné zložky.

Štatistiky popálenín

  • Ročne je liečených na popáleniny 1 % obyvateľstva.
  • Celkom 97 % popálených je liečených ambulantne, 3 % vyžadujú hospitalizáciu.
  • Až 61 % popálenin vzniká kontaktom s horúcou vodou alebo parou.
  • Až 24 % popálenín vzniká pôsobením ohňa.
  • Až 4 % popálenín majú na svedomí chemické látky (poleptanie).
  • Až 3 % popálenín vzniká elektrickým prúdom.
  • Detské popáleniny tvoria 40 % z celku.*

*Zdroj: Nzip.cz, 2020 (Autor štatistiky: Státní zdravotní ústav)