Čo obsahuje dobrá autolekárnička? | Leukoplast.sk

Ako na drobné rezné rany na koži?

Autolekárnička je jednou z vecí, ktoré patria do výbavy motorových vozidiel. Jej použitie, rovnako ako tréning podávania prvej pomoci, si však drvivá väčšina šoférov zopakuje prvý aj posledný raz ešte v autoškole pri absolvovaní povinného kurzu. Pre úspešné zvládnutie akéhokoľvek zranenia je však potrebné si tieto znalosti čas od času zopakovať, mať lekárničku vždy po ruke, a hlavne vedieť, čo v nej máme k dispozícii. Práve tomu sa budeme venovať v dnešnom článku.

Povinná autolekárnička bez exspirácie

Lekárničku do auta, ktorú musíte povinne zo zákona voziť stále v aute, si odložte v batožinovom priestore a spoločne dúfajme, že ju nikdy nebudete musieť použiť. V súčasnosti platí relatívne nové pravidlo, že lekárničkám v aute už nikdy nevyprší dátum exspirácie a môžete jednu lekárničku voziť pokojne aj desiatky rokov. Ešte donedávna sme si museli kupovať približne každé dva roky novú. Výhodou je hlavne úspora financií (za kupovanie lekárničky, ale aj za pokuty v prípade odhalenia lekárničky po dátume exspirácie cestnou kontrolou). Túto lekárničku teda pokojne vozte v kufri a vytiahnite ju až v prípade dopravnej nehody – býva naozaj dobre vybavená a jej súčasťou zvykne byť aj karta prvej pomoci, s ktorou máte väčšiu šancu poskytnúť kvalitné ošetrenie raneným účastníkom nehody (v prípade vážnej nehody aj pred príchodom záchrannej služby). Ak však lekárničku už raz rozbalíte, musíte si kúpiť druhú. Dnes si preto ukážeme, ako si nakonfigurovať do auta druhú menšiu lekárničku, z ktorej však pokojne môžete používať vybavenie v prípade potreby bez toho, aby ste tú zákonnú museli rozbaliť.

Lekárnička do auta vždy po ruke

Druhú autolekárničku by ste mali mať vždy po ruke. Ideálnym miestom na jej uskladnenie je stredový tunel s lakťovou opierkou alebo priehradka pred spolujazdcom. Niektorí ľudia (napríklad diabetici, alergici, ale aj ďalší) zvyknú nosiť lekárničku so sebou úplne všade. Je to však už v celku objemný predmet, ktorý sa do vrecka nezmestí, a preto ste odkázaní na kabelky, batohy alebo iné tašky. Ak nepotrebujete mať pri sebe 24/7 nejaké lieky, pokojne vám bude stačiť, keď si do peňaženky nachystáte nejakú náplasť. Ako sa však hovorí, „auto uvezie“, a preto ak sa autom presúvate pravidelne do práce či s rodinou na výlety, lekárnička by v ňom určite mala mať svoje miesto.

Čo by mala obsahovať autolekárnička?

Predmety v našej vlastnej autolekárničke si rozdelíme do troch kategórií. Pre všetky z nich však platí spoločné pravidlo - mali by byť ľahko nahraditeľné (doplniteľné) a musíme ich mať vždy dostatočný počet. Je vhodné, ak predmety a lieky v lekárničke dobre poznáte, čo rozhodne oceníte v akejkoľvek stresovej situácii.

Leukoplasty a obväzy, ktoré sa nepokazia

Či už vám hrozí nejaké malé povrchové zranenie pri práci alebo sa autom často presúvate s vašimi deťmi, prvou a najdôležitejšou výbavou je jednoznačne nejaká forma krycích náplastí na odreniny a iné kožné poranenia. Detský Leukoplast s veselými obrázkami pomôže rozptýliť deti a odvrátiť ich pozornosť od bolesti, Leukoplast aqua pro oceníte aj pri návšteve kúpalísk, ale rozhodne nič nepokazíte ani klasikou v podobe Leukoplastu barrier. Náplasťové stehy dokážu výrazne uľahčiť prvú pomoc aj pri hlbších rezných ranách a veľmi rýchlo zastaviť krvácanie. Do lekárničky patrí aspoň jeden alebo dva kusy klasického obväzu.

Pomôcky a dezinfekcia

Medzi pomôcky môžeme zaradiť napríklad nožnice, zapínacie špendlíky, ale aj pinzetu či špeciálnu pinzetu pre vyťahovanie kliešťov. Dezinfekciu si môžete vybrať buď na alkoholovej báze, no odporúčame skôr nejakú formu jódovej tinktúry. Ošetrovanie rany bez predošlej dezinfekcie neodporúčame.

A čo lieky v autolekárničke?

Poslednou, no nemenej dôležitou súčasťou lekárničky, sú aj lieky. Tu je však potrebné mať na pamäti, že auto nemáte pravdepodobne 24 hodín denne niekde v garáži alebo pod altánkom. V lete môže teplota v aute bez problémov dosiahnuť aj 70 stupňov Celzia a v zime zase v interiéri auta klesne do mínusových čisiel. Lieky, ktoré sa môžu pokaziť alebo „zraziť“ (napríklad adrenalínové pero), preto v aute nikdy nenechávajte. Vo všeobecnosti však panuje názor, že suché tabletky (napríklad paracetamol, nejaké analgetiká alebo lieky proti hnačke) sa tak ľahko nepokazia. Odporúčame vám, aby ste sa vždy riadili príbalovým letákom a lieky uchovávali tak, ako to určuje priamo výrobca. V neposlednom rade, jeden „blister“ liekov sa vám opäť hravo zmestí napríklad aj do spomenutej peňaženky.