Kurie oko – ako vyzerá a aká je jeho liečba? | Leukoplast.sk

Kurie oko – prečo vzniká a aká je jeho liečba?

S touto nepríjemnou  „diagnózou“ sa počas života stretne snáď každý. Kurie oko vzniká pomaly a nenápadne, no keď sa jeho liečba, respektíve lepšie povedané odstránenie nepodchytí včas, môže vás to stáť množstvo času, bolesti, ale aj peňazí. Ako vyzerá kurie oko, s čím si ho môžete pomýliť, koľko trvá jeho vyliečenie a čo spôsobuje jeho vznik?

Čo je kurie oko?

Kurie oko je zhrubnutá oblasť kože s priemerom okolo 5-10 mm, ktorá sa najčastejšie objavuje na rukách a nohách, medzi prstami alebo zo spodnej časti chodidiel. Niektorí ľudia sú náchylnejší na vznik kurieho oka a takmer vždy si v oblasti nájdete viac ako jedno. Pri tlaku na kurie oko cítite bolesť, ktorá pramení akoby hlbšie v koži. Kurie oko nie je nákazlivé ani infekčné, za jeho vznik nie sú zodpovedné vírusy či iné mikroorganizmy – na rozdiel od vírusových bradavíc, ktoré však vyzerajú inak a aj spôsob liečby je odlišný.

Ako vyzerá kurie oko?

Kurie oko spoznáte podľa zhrubnutej kože na veľmi malej ploche, v ktorej strede je priehlbina hlboká približne dva milimetre. Pri pohľade zblízka si môžete v tomto kráteri všimnúť malé čierne bodky, čo sú ústia prerastených ciev a prípadne aj nervov. Pri rozrušení tohto miesta kurie oko silno krváca a intenzívne bolí. V celom okolí kurieho oka je odumretá koža, ktorá sa dá odstrániť škrabkou.

Čo spôsobuje vznik kurieho oka?

Kurie oko najčastejšie vzniká v súvislosti so zvýšeným bodovým tlakom na jedno miesto. Častou príčinou býva výber nevhodnej obuvi menšieho čísla (topánky na podpätkoch u žien), v ktorých sú prsty a vlastne celá noha neprirodzene deformované. Zjednodušene povedané, na takomto mieste koža stvrdne aj v hrúbke niekoľko milimetrov, až kým sa najspodnejšia časť tejto stvrdnutej a odumretej kože nedostane do kontaktu s cievami a nervami. Tie do nej vrastú ako korene. Vďaka prítomnosti nervov kurie oko bolí a vďaka prítomnosti ciev pri narušení krváca. Navyše ho cievy v podstate „vyživujú“, preto kurie oko neodpadne nikdy samé.

Kurie oko na nohe

Na nohe sa kurie oko vytvorí najčastejšie medzi tretím a štvrtým prstom, na všetkých prstoch zo spodnej strany, na vankúšikoch za prstami, ale aj na päte. Za tvorbu kurieho oka na niektorom z prstov býva zodpovedný kĺb susedného prstu. Väčšie kurie oko dokáže spôsobovať konštantnú bolesť pri akejkoľvek chôdzi a vyžaduje si v podstate okamžité odstránenie. Menšie kurie oká si dokážete ľahko vyliečiť aj doma.

Kurie oko na ruke

Kurie oká na prstoch rúk alebo na dlaniach, či na ktorejkoľvek inej časti tela okrem nôh, sú skôr raritou, no vytvoriť sa tam dokážu. Opäť za ich vznik býva zodpovedný konštantný tlak alebo genetická predispozícia. Stretávajú sa s nimi ľudia, ktorí ťažko manuálne pracujú, alebo ľudia, ktorí majú celý deň na rukách tvrdšie hrubé pracovné rukavice. Postup liečby kurieho oka na akomkoľvek mieste na tele je v podstate identický, rozhodne sa však neodporúča ignorovanie tohto kožného problému.

Čo pomáha na kurie oká?

Na samoliečbu v domácom prostredí si môžete v každej lekárni zaobstarať krém alebo náplaste s obsahom kyseliny salicylovej, ktoré dokážu za pár dní, až týždňov kurie oko úplne zničiť. Po pravidelnom vystavovaní postihnutého miesta pôsobeniu tejto kyseliny kurie oko samé odpadne a rana sa zacelí. Nezľaknite sa, keď vám zostane na mieste aj centimeter hlboká a centimeter široká diera. Takéto miesto odporúčame prekryť leukoplastom Aqua Pro, ktorý je vodeodolný, ale priedušný a ochráni miesto počas celého dňa.

Na internete môžete nájsť aj  rôzne babské rady, ako napríklad prikladanie strúčikov cesnaku alebo cibule, potieranie tinktúrou z lastovičníka či ľubovníka, potieranie propolisovou tinktúrou a podobne. Niektorým ľuďom tieto postupy zaberú, no my vám odporúčame dôsledne ich konzultovať s lekárnikom predtým, ako začnete experimentovať s vlastným zdravím. Neodborne vyrobenou tinktúrou z rastliny, ktorá sa môže zameniť za nejakú inú, si môžete veľmi rýchlo a ľahko ublížiť.

Ďalšou možnosťou je navštívenie pedikérskeho salónu, kde vám oko pri ľahkom lokálnom umrtvení okolitej kože vyrežú. Tento postup je rýchly a cenovo dostupný, no nie vo všetkých salónoch ho vedia vykonať naozaj bezpečne a odborne.

Najspoľahlivejším riešením je návšteva kožnej ambulancie, kde vám za pár minút kurie oko odstránia pomocou lasera alebo tekutého dusíka. Ošetrenie býva bezbolestné, kurie oko zmizne okamžite a vy si môžete užívať chôdzu bez zbytočnej bolesti.