Infekcia: Ako vzniká a ako jej zabrániť? | Leukoplast.sk

Infekcia: Ako vzniká a ako jej zabrániť?

Infekcia sa môže objaviť v rozsiahlych i malých poraneniach. Jej liečbu rozhodne nemožno podceňovať, pretože neliečená infekcia môže viesť až k tragickým následkom. Ako poznať infekciu v rane a ako ju ošetriť?

Čo je infekcia?

Infekcia je prítomnosť množiacich sa organizmov, ktoré napádajú hlbšie tkanivá a vyvolávajú imunitnú odpoveď hostiteľa. Ničivé bakteriálne toxíny sa uvoľňujú do lôžka rany a spomaľujú hojenie. Choroboplodné zárodky vnikajú do tela rôznymi spôsobmi, napríklad prenosom krvi, uhryznutím hmyzom, vniknutím do otvorenej rany, pohlavným stykom alebo potravou.

Ako dochádza k infekcii rany?

Otvorené rany a poranenia priamo vyzývajú k vstupu všetkých škodlivých mikroorganizmov, ktoré zabraňujú procesu hojenia. Neliečená infikovaná rana môže spôsobiť nepríjemné zdravotné komplikácie.

Podľa čoho poznať infikovanú ranu?

  • Začervenanie a opuch okolo rany.
  • Zvýšená teplota postihnutej oblasti i celého organizmu.
  • Hnis a silný výtok.
  • Neutíchajúca alebo zhoršujúca sa bolesť okolo rany.
  • Celková nevoľnosť a pocit slabosti.

 Ako ošetriť ranu a zabrániť infekcii?

  1. Pred ošetrením rany si dôkladne umyte ruky antibakteriálnym mydlom.
  2. Ranu opláchnite vodou a prípadne nežiaduce nečistoty odstráňte.
  3. Pokožku opatrne osušte sterilným materiálom.
  4. Opatrne vydezinfikujte.
  5. Ranu zakryte špeciálnou náplasťou s požadovanou veľkosťou, alebo ranu prekryte sterilným tampónom a zafixujte veľkoplošnou fixáciou, prípadne fixačnou páskou.

Najlepším spôsobom, ako zabrániť infekcii je v každom prípade vyhľadanie odbornej pomoci. Tak predídete prípadnému vzniku infekcie, ktorá by mohla nastať počas neprofesionálneho ošetrenia.

Následky infekcie

Každá rana by sa mala dôkladne ošetriť, ak sa objaví infekcia v rane, liečba je nevyhnutná. Neliečená alebo zle liečená infekcia môže spôsobiť sepsu organizmu (otrava krvi), kedy v organizme prebieha reakcia na prítomnosť infekcie v podobe zlyhávania niektorých orgánov. Sepsa vyžaduje lekársky zásah, v opačnom prípade môže vo veľmi krátkom časovom horizonte zapríčiniť smrť.

Infekcia a pľuzgier

Infekcia sa veľmi ľahko dostane aj do pľuzgierov – tie vznikajú popálením, alebo pri trení (v topánkach pri chôdzi). Pľuzgier je poranenie, pri ktorom je vrchná časť kože (pokožka) oddelená od hlbšej vrstvy (škára). Vo vzniknutej dutine vzniká tkanivový mok alebo zápalový výpotok. Pľuzgier sa môže veľmi ľahko zapáliť, preto si vyžaduje ošetrenie. Pľuzgier vzniknutý trením je možné prepichnúť, ale veľmi opatrne a čisto, aby sa doň nezaniesla infekcia. Popáleniny sa prepichovať neodporúčajú.

Infekcia pľuzgiera - ako ju spoznáte ?

  1. Okolie pľuzgiera je opuchnuté a začervenané.
  2. Postihnutá oblasť je bolestivá aj pri jemnom dotyku.
  3. Z pľuzgiera tečie hnis.
  4. Okolo pľuzgiera sa vyskytujú červené vlásočnice..
  5. Postihnutý má zvýšenú teplotu, príp. horúčku.

Infekcii v rane je možné predísť riadnou hygienou pri ošetrovaní. Ak sa stretnete s infekciou v rane alebo v pľuzgieri, bezodkladne navštívte svojho lekára, ktorý vám predpíše vhodnú liečbu.