Dezinfekcia rán – ako ju vykonať správne? | Leukoplast.sk

Dezinfekcia rán – ako dezinfikovať otvorenú či hnisavú ranu?

Infekcia patrí medzi veľkých strašiakov pri každom ochorení alebo poranení. Aj do tej najobyčajnejšej malej rany sa môže dostať nejaká baktéria, vírus či iný patogén, ktorý dokáže v tom lepšom prípade vyvolať na postihnutom mieste silný zápal, prípadne v tom horšom scenári preniknúť cez ranu do celého tela.

Infekcia patrí medzi veľkých strašiakov pri každom ochorení alebo poranení. Aj do tej najobyčajnejšej malej rany sa môže dostať nejaká baktéria, vírus či iný patogén, ktorý dokáže v tom lepšom prípade vyvolať na postihnutom mieste silný zápal, prípadne v tom horšom scenári preniknúť cez ranu do celého tela. Našťastie žijeme v dobe a na mieste, kedy si postihnuté miesto môžete okamžite vydezinfikovať. Pozrite sa spolu s nami, ako postupovať pri dezinfekcii rôznych rán a vyhnúť sa tak zdravotným komplikáciám.

Dezinfekcia rany

Predtým, než sa pustíte do dezinfekcie akejkoľvek menšej rany, je vhodné odstrániť všetky nečistoty – štrk, prach, triesky, piesok, blato, hrdzu – jednoducho čohokoľvek, s čím koža prišla do kontaktu a čo ju poranilo. Môžete si prečítať aj krátkych sprievodcov napríklad o ošetrení reznej rany alebo ošetrení menších odrenín, ako postupovať. Najlepším spôsobom, ako bezpečne zbaviť ranu nečistôt, je umyť ju pod čistou a pitnou tečúcou vodou. Následne sa môžete vrhnúť na dezinfekciu vhodným prípravkom a finálne zastavenie krvácania (ktoré má rovnako očistnú a čiastočne aj dezinfekčnú funkciu, keďže pomáha vyplaviť všetky nečistoty a choroboplodné zárodky). Pri dezinfekcii sa snažte vyhnúť silným antiseptickým prostriedkom, ktoré dokážu poškodiť pokožku. Výber prípravku vždy konzultujte s lekárnikom, a to kvôli prípadným alergickým reakciám na niektorú z uvedených účinných látok.

Dezinfekcia rany po operácii

Riziko infekcie je najmä v nemocničných zariadeniach, kde sa vykonávajú operačné zákroky, tým najväčším nebezpečenstvom schopným spôsobiť pooperačné komplikácie. Pred samotnou operáciou lekári používajú koncentrované dezinfekčné prostriedky a tesne po operácii a počas vášho pobytu v nemocnici sa o dezinfekciu postará zdravotnícky personál. Pri domácej starostlivosti dezinfekcia už často nie je potrebná, no je dôležité dôkladne si dezinfikovať ruky a ďalšie nástroje napríklad pri preväzovaní klasických obväzov alebo sterilného pooperačného krytia. Na to môžete použiť akýkoľvek voľne dostupný dezinfekčný prostriedok. Jeho výber však odporúčame konzultovať s lekárnikom.

Dezinfekcia otvorenej rany

POZOR! Do otvorenej rany nemôžete len tak naliať akúkoľvek dezinfekciu v koncentrovanej podobe – mohli by ste zranenému spôsobiť vážne zdravotné problémy. Na dezinfekciu hlbokých otvorených rán si môžete v lekárni zakúpiť špeciálne prípravky (ktoré pomáhajú aj zastaviť krvácanie). Použiť sa môžu aj iné dostupné dezinfekčné prípravky, avšak po zriedení s čistou pitnou vodou. Vždy postupujte podľa návodu na konkrétnom produkte. S takýmto roztokom môžete ranu opláchnuť a následne zastaviť krvácanie.

Dezinfekcia hnisavej rany

Samotný hnis sa môže stať zdrojom infekcie v rane, preto je dôležité takéto rany pravidelne čistiť, vysušovať a dezinfikovať. Hnisanie rany má tiež svoju funkciu pri hojení a pomáha vyplaviť z rany nečistoty (môže vám napríklad pomôcť „vyhnisať“ zarastený chlp), triesku alebo inú nečistotu v koži. Ak však hnisanie neprestáva a jeho objem sa zväčšuje (napríklad pri dekubitoch a iných vážnych poškodeniach kože), je nevyhnutné navštíviť lekára a konzultovať hojenie takejto rany s ním.

Voľne dostupné dezinfekčné prostriedky

Medzi voľne dostupné dezinfekčné prostriedky patria najmä tie na báze jódu (klasická tmavá jódová tinktúra), s obsahom koloidného striebra, ale aj s obsahom alkoholu. Na dezinfekciu nástrojov a plôch sa používajú iné prostriedky (ktoré sú napríklad aj parfumované, a teda nevhodné na dezinfekciu rán) alebo fyzikálne procesy (dezinfekcia teplom, horúcou parou, germicídnymi UV lampami a podobne). Pred použitím dezinfekčného prostriedku vždy skontrolujte dátum jeho exspirácie. Výber vhodného prostriedku odporúčame pre prípadné alergické reakcie vždy konzultovať lekárnikom.

Dezinfekcia rán v domácich podmienkach

Ako prvé vás pravdepodobne napadne použitie domácej pálenky na dezinfekciu rán. Odborníci a lekári však túto formu neodporúčajú, pretože dokáže podráždiť pokožku a spôsobiť aj rôzne ďalšie kožné problémy. Ak sa nejakú malú ranu rozhodnete dezinfikovať takýmto spôsobom, robte to na vlastné riziko a nikdy tak nedezinfikujte rany malým deťom. Na dezinfekciu nepoužívajte denaturovaný technický lieh. Všeobecne vám odporúčame ranu dezinfikovať vždy dezinfekčným prostriedkom, ktorý kúpite v lekárni. Následne nezabudnite na vhodné ošetrenie rany, ktoré odporúčame konzultovať s lekárnikom.

Alternatívna dezinfekcia rán

Nemusíte sa báť, pod pojmom alternatívna dezinfekcia nemáme na mysli rôzne pochybné a často aj nebezpečné „poľné“ spôsoby, ako je vypaľovanie ohňom či prikladanie horúceho železa, ale ani prostriedky s nepreukázateľným dezinfekčným účinkom. Medzi alternatívne dezinfekčné prostriedky na odreniny a menšie rany môžeme zaradiť napríklad rôzne spreje, ktoré očistenú ranu nielen vydezinfikujú, ale aj zacelia a po zaschnutí vytvoria akýsi alebo náplasť. Takéto spreje by nemali chýbať vo výbave všetkých (a na všetko pripravených) rodičov. 

V prípade pochybností vyhľadajte lekára

Mnohé bežné rany sa dajú ošetriť doma. Kedy však treba vyhľadať lekára? Prejdite nižšie a pozrite si ďalšie informácie!

Prevencia infekcie

Pri odreninách sa choroboplodné zárodky doslova votrú do kože. Tu sa dozviete, ako na napr. ošetrenie povrchovej odreniny kolena a čo môžete urobiť, aby ste zabránili infekcii rany! >>