Ako si poradiť s pľuzgierom? | Leukoplast.sk

Ako si poradiť s pľuzgierom?

Pľuzgier je často sa vyskytujúce poškodenie kože, ktoré sa vytvorí v dôsledku dlhšieho mechanického trenia alebo po vystavení postihnutého miesta dráždivým chemickým látkam.

Ako pľuzgier vzniká?

Ľudská kože má tri základné vrstvy – pokožku, škáru a podkožné väzivo. Pľuzgier vzniká vplyvom mechanického podráždenia kože, v dôsledku ktorého sa v mieste poškodenia pokožka oddelí od škáry. Vzniknutá dutinka sa vyplní čírou tekutinou tvorenou tkanivovým mokom, prípadne zápalovým výpotokom. Nepleťte si ale pľuzgier s mozoľom – mozoľ je spôsobený zvýšenou produkciou kožných buniek, ktoré na danom mieste vytvoria nebolestivý tvrdý výstupok bez tekutiny.

Strhnutý pľuzgier

Vrchná vrstva pľuzgiera je pomerne tenká. Tekutina v pľuzgieri naviac na túto vrstvu pôsobí pomerne veľkým tlakom. Z toho dôvodu sa môže jednoducho stať, že sa pľuzgier pretrhne a odhalí sa tak vrstva kože pod ním. Pozor – k strhnutému pľuzgieru je potrebné pristupovať rovnako ako ku ktorejkoľvek inej otvorenej rane.

Krvavý pľuzgier

Pľuzgier s krvou je len variantom bežného pľuzgiera. Pri výraznom trení môže totiž dôjsť k porušeniu povrchových ciev v hlbších vrstvách kože pod pľuzgierom a unikajúca krv sfarbí inak číru tekutinu pľuzgiera do červena. Rovnako ako u modriny sa farba môže postupne meniť až do temne fialových odtieňov.

Zapálený pľuzgier

K zapáleniu pľuzgiera dochádza, pokiaľ sa nepodarí udržať pľuzgier v čistote. Taká situácia nastáva, pokiaľ pľuzgier neodborne prepichnete nebo sa jeho vrchná vrstva sama strhne. Do rany potom vniknú baktérie, ktoré sa bežne nachádza na koži a spôsobí infekciu, ktorej následkom je potom zapálenie a mokvanie.

Skupiny pľuzgierov

V prípade, že sa na koži vytvorí niekoľko malých vodnatých pľuzgierikov vedľa seba, nejedná sa o typické pľuzgiere spôsobené mechanicky. Ich príčinou je zrejme alergická reakcia na styk s nejakou chemikáliou alebo ako prejav inej kožnej choroby. V prípade, že pľuzgieriky behom niekoľkých dní nezmiznú samy, vyhľadajte pomoc dermatológa.

Kde sa môže pľuzgier vytvoriť?

Vzhľadom na to, že je kožou pokryté celé naše telo, pľuzgier sa môže vytvoriť kdekoľvek. Keďže pľuzgier vzniká dlhodobým mechanickým trením, napríklad na tvári sa s ním pravdepodobne nestretnete. Taktiež na miestach, kde je koža veľmi tenká, dôjde trením skôr k odrenine, než k vzniku pľuzgiera.

Pľuzgier na nohe

Najčastejšie sa vytvára pľuzgier z topánok. Pokiaľ je totiž obuv tesná a nepriedušná, noha sa veľmi rýchlo spotí a koža vplyvom vlhkosti zmäkne. Je tak oveľa viac náchylná k poškodeniu. V spojení s trením, ku ktorému často dochádza v nevhodnej obuvi, je vznik pľuzgiera je takmer zaručený. V závislosti na mieste, kde k treniu dochádza, sa potom môže vytvoriť napríklad pľuzgier na päte nebo na prstoch, nie je ale neobvyklý ani pľuzgier na chodidle alebo medzi prstami. Dbajte teda na výber kvalitnej a vhodnej obuvi.

Pľuzgier na ruke

Zatiaľ čo pri nohách sú najčastejšie pľuzgiere z topánok, pľuzgiere na ruke vznikajú hlavne pri manuálnej práci s nástrojmi. Či už hrabete lístie, žehlíte bielizeň alebo si len vystrihujete s deťmi, zakaždým držíte v ruke niečo, čo zároveň i vytvára tlak na kožu. Pri dlhodobom kontakte s rovnakým nástrojom sa potom v mieste najväčšieho trenia vytvorí pľuzgier. Najčastejšie vznikajú pľuzgiere na prstoch a na dlaniach.

Pri manuálnej práci preto vždy používajte pracovné rukavice určené pre daný druh činnosti. Miesta, kde sa vám pľuzgier už v minulosti vytvoril, môžete preventívne prelepiť náplasťou bez vankúšika, aby ste zmiernili trenie kože.

Ako pľuzgier správne ošetriť?

a) Neporušený pľuzgier

  1. Než začnete pľuzgier ošetrovať, umyte si dôkladne ruky aj miesto postihnuté pľuzgierom.
  2. Pľuzgier očistite vhodnou dezinfekciou určenou k ošetreniu povrchových rán.
  3. Nikdy pľuzgier neprepichujte špendlíkom, šijacou ihlou alebo podobnými nástrojmi. Pokiaľ pľuzgier nie je veľký a nevadí vám v manipulácii, nechajte ho neporušený. Pľuzgier môžete v krajnom prípade prepichnúť iba keď máte k dispozícii sterilnú ihlu z lekárne, pravdepodobne tým ale predĺžite dobu hojenia.
  4. Prelepte miesto dostatočne veľkou náplasťou so sterilným vankúšikom.
  5. Vyhnete sa ďalšiemu tlaku na postihnutú oblasť.

b) Prasknutý alebo strhnutý pľuzgier

  1. Než začnete ranu ošetrovať, umyte si dôkladne ruky.
  2. Opatrne pod tečúcou vodou odstráňte prípadné nečistoty z rany, ako hlinu, piesok a pod.
  3. Pľuzgier očistite vhodnou dezinfekciou určenou k ošetreniu povrchových rán.
  4. Prelepte miesto dostatočne veľkou náplasťou so sterilným vankúšikom.
  5. Vyhnite sa ďalšiemu tlaku na postihnutú oblasť.

Ako dlho sa pľuzgier hojí?

Pokiaľ sa vám podarí udržať pľuzgier neporušený, mal by sa do pár dní vstrebať sám bez ďalších následkov. Pokiaľ ale pľuzgier praskol alebo sa jeho vrchná vrstva úplne strhla, je veľmi pravdepodobné, že bude sekundárne postihnutý bakteriálnou infekciou. V takom prípade sa môže tekutina zafarbiť až do žltozelena. Hojenie zapáleného pľuzgiera je oveľa zdĺhavejšie a postihnuté miesto treba pri ňom udržiavať prekryté a v úplnej čistote.

Urýchlenie hojenia pľuzgiera

Hojenie pľuzgiera môžete ľahko urýchliť, a to najmä pokiaľ už došlo k jeho porušeniu. Môžete využiť produkty pre tzv. vlhké hojenie. Tie na rane vytvoria špeciálnu podpornú vlhkú vrstvu, ktorá zároveň pôsobí aj ako čiastočná bariéra pred vonkajším znečistením.

Kedy vyhľadať odbornú pomoc?

Môže nastať situácia, že pľuzgier začne mokvať, a aj napriek všetkej starostlivosti nedochádza k jeho hojeniu. V takom prípade je vhodné vyhľadať lekára, ktorý v prípade nutnosti nasadí antibiotickú liečbu. Rovnako vyhľadajte pomoc, pokiaľ pľuzgier spôsobuje výraznú bolesť alebo je neprimerane veľký. Je totiž pravdepodobné, že bude treba pľuzgier sterilne prepichnúť a ošetriť.