Ako urýchliť hojenie rán? | Leukoplast.sk

Ako urýchliť hojenie rán?

Každé poranenie, či už vážnejšieho rázu, alebo úplne banálne, vyžaduje určitú starostlivosť. Čím menej sa o ranu budete starať, tým dlhšie sa pravdepodobne bude hojiť. Ide to ale aj opačne – pokiaľ sa o ránu postaráte tým správnym spôsobom, môžete proces hojenia o niečo urýchliť, prípadne sa vyhnúť nepeknej jazve.

Ranou sa rozumie typ poranenia, keď je porušená koža, prípadne podkožie.

Hojenie rán

Rana – bez ohľadu na to, či ide o odreninu, reznú ranu, uhryznutie od zvieraťa, škrabanec, či dokonca o popáleninu, sa musí zahojiť sama. Na to potrebuje len 2 hlavné veci – dostatok času a čo najmenej negatívnych zásahov, ktoré celý proces hojenia len spomaľujú – môže ísť o predčasné strhávanie chrasty, ale napríklad aj o pokračovanie v nosení topánok, ktoré vám vytvorili pľuzgier na päte.

Fázy hojenia rany

Ako dlho sa hojí rana? To závisí najmä od celkového rozsahu poškodenia. Hojenie hlbokých rezných rán a tržných rán je spravidla zdĺhavejšie a komplikovanejšie, než hojenie jednoduchých odrenín. Hojenie pooperačných rán sa často nezaobíde aj bez pravidelného ošetrovania rany pod dohľadom lekára počas absolvovania kontrolného vyšetrenia po operácií. Na prekrytie pooperačných rán sa skvele hodia aj absorpčné náplasti, ktoré na seba viažu baktérie a plesne a zabraňujú tak neskoršej infekcii zašitej rany. 

1. Exsudatívna fáza

Prvá fáza hojenia rany začína bezprostredne – hneď sekundu potom, ako došlo k nej vzniku. Ide, samozrejme, o krvácanie, ktoré má za úlohu vyplaviť z rany všetky nečistoty a choroboplodné zárodky a vytvoriť na povrchu chrastu, ktorá ochráni ranu do doby, než sa koža úplne zacelí. To funguje najmä pri menších odreninách a rezných poraneniach. Táto fáza sa nazýva exsudatívna. Konkrétne v  tejto fáze dochádza k tvorbe krvných zrazenín, k uzáveru porušených ciev a provizórnemu zaceleniu rany. Imunitný systém reaguje na poškodenie tkaniva produkciou tkanivového moku, ktorý ranu „vyplachuje“ a dopravuje z krvi na potrebné miesta rany rôzne imunitné a opravné bunky. Pokiaľ nedôjde ku komplikáciám, proces by mal byť dokončený behom 2–3 dní. Po celú dobu je potrebné ranu udržiavať v úplnej čistote a prekrytú sterilným krytím, či náplasťou s vankúšikom.

2. Proliferatívna fáza

Druhá (proliferatívna alebo proliferačná) fáza môže trvať niekoľko dní až týždeň v závislosti od rozsahu poranenia. Počas týchto dní sa v mieste vytvára nové kožné tkanivo, ktoré sa nazýva aj granulačné tkanivo, čo je v podstate kombinácia väzivových buniek a novo vytvorených drobných ciev. Rana je už zacelená, ale stále nie je pevná.

3. Záverečná fáza

V poslednej (takzvanej diferenciačnej) fáze sa rana celkovo spevňuje a vytvára sa väzivová jazva. V prípade nekomplikovaného hojenia drobnej rany môžu nové bunky pokožky jazvu zakryť a tá potom celkom zmizne. Spevňovanie rany môže v závislosti na jej veľkosti trvať aj niekoľko mesiacov.

Rýchle hojenie rán

Urýchlenie hojenia rán je možné dosiahnuť niekoľkými cestami. Väčšinu rán je dobré vydezinfikovať, aby ste zabránili akejkoľvek infekcii, ktorá bude mať na svedomí začervenanie, bolesť, zápal v mieste rany a celkové predĺženie doby potrebnej na jej zahojenie. Výborné je ranu prekryť počas celej doby hojenia zdravotníckou pomôckou, ktorá ju ochráni pred rozšírením poranenia, no zároveň jej dovolí dýchať. Odporúčame napríklad použiť vodeodolné náplasti, ktoré zabránia infekcii rany aj vo vlhkom prostredí.

Vlhké hojenie rán

V posledných rokov sú čoraz viac vyhľadávané aj prostriedky na takzvané vlhké hojenie rán, ktoré majú vytvoriť ideálne prostredie na rýchle zahojenie rany a zabrániť tak vzniku jaziev. Nie sú však vhodné na všetky druhy rán a ich použitie je vhodné konzultovať s lekárom alebo lekárnikom. Takýto prípravok je však najlepšie mať hneď po ruke a použiť ho na prekrytie rany ešte predtým, než sa na nej vytvorí chrasta, čo nie je vždy možné.

Čo pomáha na hojenie rán?

Čo je dobré na hojenie rán? Ako sme už spomínali, najdôležitejšia je trpezlivosť, ochrana rany pred ďalším poškodením, včasná dezinfekcia, ale aj odolávanie nutkaniu strhávať chrasty v čase, keď ešte pod nimi koža nie je úplne zahojená. Pomôcť si však dokážete napríklad aj správnou životosprávou, dostatkom spánku, či vyhýbaním sa konzumácii alkoholu, ktorý riedi krv a vytvára v tele zápalové procesy, vďaka čomu sa vám rana môže ľahšie znovu otvoriť a celé jej hojenie bude trvať dlhšie. Celkovo je pri hojení rán dôležité, aby malo vaše telo dostatok potrebných živín a stavebného materiálu pre vytvorenie nových buniek na postihnutom mieste.

Antibakteriálna ochrana

Aj keď je imunitný systém väčšinou schopný vysporiadať sa s infekciou rany postupne sám, ďalšia možnosť, ako urýchliť hojenie, je poskytnúť rane krytie s antimikrobiálnym účinkom. V takom prostredí sa baktérie nemnožia a imunitné zložky tak majú oveľa menšiu prácu s ich likvidáciou. Väčšinou je možné použiť rôzne druhy krycích materiálov obsahujúcich buď častice striebra, jód, či aktívne uhlie. Ďalšou novinkou je krytie s technológiou Sorbact, ktoré funguje na čisto fyzikálnom základe.

Zlé hojenie rán

Niektorých ľudí vzácne trápia aj poruchy hojenia rán. Presnejšie ide o poruchu zrážania krvi (v tomto prípade nedostatočnú zrážanlivosť) – takzvanú hemofíliu. Pri tomto ochorení je takmer nemožné, že si telo dokáže samé vytvoriť chrastu a zastaviť tak krvácanie a ošetrovanie aj tých najmenších rán nesmiete brať na ľahkú váhu. Rany sa vám môžu hojiť dlhšie aj pri nedostatku vitamínov C, B9 a A. Pomôcť s hojením rán vám môže aj suplementácia niektorých výživových doplnkov, hlavne železa a zinku. Hojenie rán môžu spomaliť aj niektoré druhy ochorení krvi – medzi tie najčastejšie patria leukémia, AIDS, ale aj cukrovka.