Zlé hojenie rán nie je dobré podceňovať | Leukoplast.sk

Zlé hojenie rán nie je dobré podceňovať

Ranou sa rozumie akékoľvek poranenie, kde je porušená koža a prípadne podkožie. Môže sa jednať o odreniny, rezné, či tržné rany, alebo i strhnuté pľuzgiere a pod.

Každé poranenie so sebou prináša svoje úskalia. Obzvlášť nepríjemné sú komplikácie spojené s procesom hojenia. Takmer žiadne hojenie totiž neprebieha ideálnym spôsobom. U poranenia kože riziko spočíva predovšetkým v osídlení rany baktériami, ktoré do nej boli zanesené už pri zranení. Veľké množstvo baktérií sa naviac prirodzene vyskytuje na povrchu kože, čo znamená, že sa môžu do rany dostať ľahko. Zatiaľ, čo na koži ale baktérie človeku nevadia, v otvorených ranách spôsobia komplikácie, a to spustením zápalu, ktorý bráni zahojeniu rany.

Zle sa bude hojiť aj rana, ktorá je príliš hlboká a jej okraje sú od seba značne vzdialené. Taká rana si vyžaduje odborné ošetrenie; v opačnom prípade vzniká zápal a dochádza k zložitej a zdĺhavej prestavbe tkaniva. Výsledkom takého hojenia je nevzhľadná rozbrázdená jazva. Môže dôjsť i k systémovým komplikáciám, ako je otrava krvi, horúčky a ďalšie.

Ako spoznať zle hojacu ranu?

Hojenie zapálenej rany prebieha rovnako ako u rany bez infekcie, celý proces je ale komplikovaný prejavmi zápalu a reakciou imunitného systému. Imunitné zložky síce bojujú s prebiehajúcou infekciou statočne, ale zároveň svojím pôsobením zaťažujú tkanivo v bezprostrednej blízkosti rany.

Zle hojaca rana:

  1. je na dotyk bolestivá, a to aj po niekoľkých dňoch;
  2. môže byť obklopená oblasťou s viditeľným začervenaním, ktoré svedčí o prítomnosti zápalu;
  3. je väčšinou mierne opuchnutá – v prípade väčšieho zápalu je opuch väčší, krajne postihuje napr. celú končatinu;
  4. je na dotyk teplejšia než okolitá koža, čo je spôsobené určitými zápalovými faktormi;
  5. sa v procese hojenia nezmenšuje, tzn. aj po 2–3 dňoch je výrazne hlboká alebo jej okraje nepriliehajú;
  6. je vlhká, vyteká z nej zažltnutá nebo žltozelená hustá tekutina (hnis);
  7. i po niekoľkých hodinách voľne krváca.

Ako si poradiť so zle hojacou sa ranou?

Každá rana, ktorá sa nehojí ideálnym spôsobom, si vyžaduje starostlivosť. Aby ste zabránili šíreniu infekce, ktorej formou je postihnutá viac-menej každá zle hojaca rana, je potrebné ranu predovšetkým pravidelne čistiť. Hneď, ako spozorujete niektorý z vyššie uvedených príznakov zlého hojenia, postupujte nasledovne:

  1. Ranu starostlivo umyte a vyčistite dezinfekciou vhodnou k ošetreniu povrchových rán.
  2. Postihnuté miesto prekryte sterilným tampónom (alebo gázou) dostatočnej veľkosti a následne zafixujte páskou alebo náplasťou bez vankúšika. Pre drobné poranenie postačí náplasť s vankúšikom.
  3. Celý postup opakujte aspoň dvakrát denne, a pokiaľ sa vzhľad rany do týždňa nezlepší, vyhľadajte lekára.

Čím hojenie rany podporiť?

Na trhu je možné zohnať už veľké množstvo produktov, ktoré sú určené na pomoc pri hojení rán. Medzi najobľúbenejšie patria prípravky pre tzv. vlhké hojenie, ktoré vytvárajú optimálne prostredie pre potreby hojaceho tkaniva. Základom je vždy hydrokoloidná látka, či už vo forme gélu, ktorý sa aplikuje priamo na ranu, alebo vo forme hotového krytia s hydrokoloidnou vrstvou. Oba pomôžu rane zachovať ideálnu vlhkosť a urýchliť tak hojaci proces.

Vhodné sú aj prípravky s antibakteriálnym účinkom, ktoré pomáhajú udržiavať ranu čistú a bránia ďalšiemu množeniu baktérií. Môže ísť napríklad o rôzne druhy krycích materiálov s antibakteriálnou zložkou na báze aktívneho uhlíka alebo koloidného striebra.

Faktory sťažujúce správne hojenie rán

Hojeniu rán by mali venovať pozornosť predovšetkým osoby trpiace diabetom, osoby obézne, prípadne s poruchou príjmu potravy. Hojenie ovplyvňujú aj niektoré chronické ochorenia, hlavne imunitného rázu. Pokiaľ trpíte niektorým z týchto problémov, rozsiahlejšie rany sledujte obzvlášť starostlivo a pri prvých známkach zlého hojenia vyhľadajte lekára.