Zapálená odrenina – ako sa s ňou vyrovnať? | Leukoplast.sk

Zapálená odrenina – ako sa s ňou vyrovnať?

Odrené koleno, odrený lakeť, … Pokiaľ máte malé deti, ľahké odreniny sú takmer na dennom poriadku. Tiež kto už niekedy spadol na asfalt pri cyklistike, pamätá si, aká nepríjemná môže byť odrenina. Keď sa ale odrenina hojí správne, spôsobí nepríjemnosti sotva na pár dní. Problém nastáva v okamihu, kedy sa do odreniny pri páde, alebo neskôr, dostane nečistota. Či už sa jedná o drobný prach, piesok, hlinu, či vodu z vonkajšieho zdroja, s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobí v odrenine infekciu.

Nečistoty ale nie sú jedinou príčinou prípadného zápalu odreniny. Na pokožke ľudského tela sa prirodzene vyskytuje veľké množstvo baktérií, ktoré obvykle nespôsobia žiadne problémy. Keď sa ale na koži vytvorí odrenina alebo iná rana, ktorá naruší integritu vrstiev kože, baktérie v okolí môžu ľahko vyvolať zápal.

Ako vyzerá zapálená odrenina?

Infekcia zásadným spôsobom ovplyvňuje proces hojenia odreniny. Rana potom môže byť bolestivá, teplá na dotyk a v jej okolí je prítomný opuch a začervenanie značiaci veľkosť oblasti zápalu. Z dôvodu nedostatočného hojenia a kvôli prebiehajúcim zápalovým pochodom rana ale v prvom rade mokvá. To znamená, že je minimálne v počiatočných fázach infekcie neustále vlhká, niekedy z nej tekutina vyteká von. Táto tekutina je často sfarbená do žltozelena, prípadne obsahuje prímes krvi. Pozor – číra riedka tekutina nie je známkou zápalu, jedná sa o bežný prejav hojenia rany.

Prečo odrenina mokvá?

Mokvajúca odrenina je spôsobená prítomnosťou hnisu. Ten sa skladá z odumretých buniek baktérií, kožných buniek z rany, buniek imunitného systému a tkanivového moku. Sám o sebe nie je škodlivý, jedná sa naopak o dôkaz, že imunitný systém reaguje na prebiehajúci zápal.

Ako sa o zapálenú odreninu starať?

Imunitný systém je u zdravého človeka väčšinou úplne sebestačný. Prebiehajúcu infekciu dokáže rozpoznať a spustiť zápalovú reakciu, ktorá sa s pôvodcom infekcie postupne vysporiada. Jediný spôsob, ako imunitnému systému v jeho práci pomôcť, je správne sa o hnisajúcu odreninu starať. Proces zápalovej reakcie môžete urýchliť aj o niekoľko dní, alebo aspoň zabrániť ďalšiemu šíreniu infekcie.

  1. Hneď ako spozorujete známky zápalu a mokvania, ranu umyte a povrch odreniny očistite dezinfekciou určenou pre tento účel.
  2. Hnisajúcu odreninu prekryte dostatočne veľkým sterilným tampónom (gázou) a zafixujte ho páskou alebo prelepte fixáciou bez vankúšika. K prekrytiu malých odrenín postačí náplasť s vankúšikom.
  3. Postup opakujte aspoň dvakrát denne, kým sa odrenina viditeľne nezacelí a neprestane mokvať.

Ako urýchliť hojenie mokvajúcej odreniny?

Hoci treba nechať imunitnému systému dostatok času na boj s prebiehajúcou infekciou, existujú už metódy, ako okrem bežnej starostlivosti o odreninu proces ešte viac urýchliť. Najnovším trendom je predovšetkým metóda tzv. vlhkého hojenia, ktorá sa odvíja od predpokladu, že pre hojenie rany je ideálne vlhké prostredie. Čiastočne také prostredie zaistíte tým, že ranu necháte dostatočne dlho zakrytú, aby na povrchu nezaschla. Môžete ale využiť aj špeciálne produkty vytvorené pre podporu vlhkého hojenia. Tými sú hlavne hydrokoloidné gély, ktoré sa aplikujú priamo na ranu, alebo náplaste na podobnom princípe, ktorými stačí ranu iba prekryť.

Množeniu baktérií v rane môžete zabrániť nielen pravidelným čistením odreniny, ale aj použitím antibakteriálnych produktov na báze aktívneho uhlia a koloidného striebra, či špeciálnou fyzikálnou technológiou.

Je možné zapáleniu odreniny zabrániť?

Predovšetkým, pri odreninách vzniknutých vo vonkajšom prostredí sa nejakej forme infekcie zabraňuje ťažko. Riziko ale značne znížite skorým mechanickým vyčistením rany a použitím vhodnej dezinfekcie. Nezabudnite hneď po prvom vyčistení rany na správne krytie rany, prípadne preventívne použite prípravky na urýchlenie hojenia zmienené vyššie.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

I zapálená odrenina môže časom vyžadovať lekárske ošetrenie. Odbornú pomoc vyhľadajte v prípade, že sa odrenina nehojí ani po niekoľkých týždňoch, neprimerane bolí alebo spôsobuje opuch, či začervenanie celej končatiny alebo inej veľkej plochy okolo odreniny. Problematický priebeh hojenia odrenín môže nastať aj pri osobách s diabetickým ochorením alebo poruchou imunity.