Popáleniny III. stupňa: Prvá pomoc a možné následky | Leukoplast.sk

Popáleniny III. stupňa: Prvá pomoc a možné následky

Popáleniny tretieho stupňa sú závažným poranením kože, kedy poškodenie prechádza všetkými vrstvami kože (pokožka, škára, podkožie). Tretí stupeň popálenín nespôsobuje takmer žiadnou bolesť, pretože poškodzuje nervové zakončenia a tým znižuje ich citlivosť. Ako popáleniny tretieho stupňa vyzerajú, ako ich ošetriť a aké môžu mať následky?

Čo sú popáleniny III. stupňa?

Popáleniny tretieho stupňa sú typom defektu kože, ktoré spôsobuje tzv. ireverzibilné (nenávratné) poškodenie vo všetkých vrstvách. Následkom poranenia vznikajú na koži biele, šedé a čierne stvrdnuté plochy. Na rozdiel od ľahkých popálenín vyžadujú profesionálne ošetrenie.

Príčiny popálenín III. stupňa

Popáleniny najčastejšie vznikajú po kontakte s ohňom, s elektrinou, chemickými látkami alebo veľkým teplom, žiarením a trením.

Ako ošetriť popáleniny III. stupňa?

  1. Okamžite prerušte pôsobenie tepla.
  2. Odstráňte odev a doplnky (retiazky, prstene, hodinky a pod.).
  3. Chlaďte popáleninu pod prúdom vody (najlepšie pri teplote 8 °C).
  4. Neodstraňujte z rán zoškvarený odev.
  5.  Volajte linku 155.
  6. Nedotýkajte sa popálenín.
  7. Neprepichujte pľuzgiere (znížite riziko infekcie).
  8. Ranu chlaďte až do príjazdu zdravotníckej záchrannej služby.

Následky popálenín III. stupňa

Popáleniny tretieho stupňa zasahujú naprieč všetkými vrstvami kože, čo zapríčiňuje vznik jaziev. V prípade zuhoľnatenia a nekrózy kože je nutná amputácia alebo excízia (chirurgický výrez určitej plochy). Za život ohrozujúce sa považuje poškodenie nad 30 % celkového povrchu tela.

Popáleniny a koža

Koža je orgán, ktorý je ako jediný viditeľný a pokrýva celý povrch tela. Ťažké popáleniny dokážu ohroziť jeho nasledujúce funkcie:

 

Ochranná funkcia kože

Koža chráni telo pred chemickými aj fyzickými vplyvmi, zamedzuje dehydratácii a udržuje  iónovú rovnováhu.

Imunitná funkcia kože

Imunitná reakcia alebo aj imunitná odpoveď je zbierka procesov, ktorými telo reaguje na stretnutie s antigénmi, patogénmi, alergénmi a pod.

Termoregulačná funkcia kože

Koža dokáže redukovať teplotnú stratu pomocou izolantov (tukové podkožie, vlasy, chlpy), alebo naopak, odvádzať teplo potením.

Zmyslové vnímanie

Koža je najväčší senzorický orgán ľudského tela a obsahuje množstvo nervových zakončení.

Liečba popálenín III. stupňa

Liečba popálenín prebieha v rámci náročnej rehabilitácie, ktorá je podľa rozsahu poranení veľmi individuálna. Jazvy dozrievajú v rozmedzí jedného až dvoch rokov a behom tohoto obdobia sú tvárne.

Ak sa jazvy správne „nerozpohybujú“ a nezrehabilitujú, na rad prichádza chirurgický zákrok. Ten spočíva v odrezaní odumretej kože (nekretómia) alebo v jej odstránení pomocou 40 % kyseliny benzoovej (chemická nekretómia) a následnom priložení kožného štepu z nepopálenej časti tela (autotransplantácia). Po absolvovaní chirurgického zákroku je nutné dodržiavať správny postup pri ošetrení a používať správne zdravotnícke prostriedky.

Prevencia popálenín

Až 70 % popálenín vzniká v domácnostiach a z nepozornosti. Odborníci odporúčajú nainštalovať detektory dymu a zaobstarať hasiace prístroje. V prípade rozsiahlych alebo dlhotrvajúcich zdravotných komplikácií neváhajte navštíviť lekára.