Toto by mala obsahovať vaša domáca lekárnička | Leukoplast.sk

Čo by mala obsahovať dobrá domáca lekárnička?

Domáca lekárnička by nemala chýbať v žiadnej domácnosti bez ohľadu na to, či v nej žije jednotlivec alebo veľká rodina, či ide o malý byt alebo veľký dom. S dobrou domácou lekárničkou dokážete ľahko vyriešiť väčšinu drobných poranení, viróz, chorôb, ale aj iných menších problémov, ktoré je potrebné ošetriť. Čo všetko by v takejto lekárničke rozhodne nemalo chýbať?

Domáca lekárnička

Na rozdiel od vozenia lekárničky v aute, žiadny zákon priamo neprikazuje mať lekárničku doma. Keďže však doma trávime oveľa viac času ako v aute, respektíve kdekoľvek inde, a doma sa navyše stáva aj najviac úrazov, táto lekárnička by mala byť dostatočne veľká a dobre vybavená. V lekárničke sa nachádzajú rôzne ostré nástroje a silné lieky, preto by mala byť zabezpečená pred malými deťmi. Ak máte doma aj staršie deti (školákov), pouvažujte aj nad vybavením druhej lekárničky, v ktorej budú len neškodné veci (napríklad leukoplast), s ktorými si nedokážu ublížiť, no budú k nim mať prístup aj bez vás. 

Domáca lekárnička – obsah

Skôr než sa vrhneme na obsah domácej lekárničky, rozhodne neuškodí, ak si zopakujete niekoľko nepísaných pravidiel. Lekárničku majte na mieste, kde bude vždy poruke, a ideálne ak je aj riadne označená. Aj v modernom byte by mala byť lekárnička označená napríklad malým červeným krížom. Môže mať podobu malej vkusnej skrinky. Najlepšie je, ak je lekárnička umiestnená na chodbe, aby bola k dispozícii hneď po príchode domov, respektíve aby vzdialenosť k nej bola z každej izby rovnaká. Obsah lekárničky si môžeme rozdeliť do piatich kategórií – diagnostické pomôcky, voľnopredajné lieky, nástroje, návody a krycie produkty. 

Diagnostické prostriedky

Dva základné diagnostické prostriedky, ktoré by nemali chýbať v žiadnej lekárničke, sú jednoznačne teplomer a tlakomer. Teplomerov môžete mať aj viac. Kým klasický ortuťový alebo liehový je najpresnejší, bezkontaktný vám zase výrazne uľahčí meranie teploty u detí, ktoré by asi nevydržali sedieť päť minút s teplomerom pod pazuchou a čakať na výsledok. Okrem teplomerov a tlakomera, ktorý nemusíme špeciálne rozoberať, je po posledných rokoch vhodné mať doma napríklad aj sadu antigénových testov na covid.

Voľne dostupné lieky

Majte v zásobe lieky proti teplote, bolesti prípadne zápalu (napríklad na báze paracetamolu či ibuprofenu), nejaké lieky proti hnačke (vrátane aktívneho uhlia), magnézium, ale aj tabletky na boľavé hrdlo či sprej do nosa. Medzi voľnopredajné lieky môžeme zaradiť aj nejakú formu dezinfekcie, napríklad jódovú tinktúru. Rozhodne si zaobstarajte aj nejaké prípravky na zmiernenie bolesti pohybového aparátu – chladivý gél alebo alkoholovú tinktúru s obsahom bylín, alebo aspoň nejakú masť pre športovcov. Ak máte doma deti, všetky tieto veci by ste mali mať zabezpečené aj pre ne. Deti sú hlavne v období, keď nastúpia do škôlky, viac choré ako zdravé. Lieky proti tíšeniu príznakov a bolesti pomôžu nielen im, ale aj vám zvládnuť tieto dni vo väčšej psychickej pohode.

Sterilné nástroje

Nožničky, zabalené sterilné ihly, čepieľka skalpela, ale aj poriadna pevná pinzeta – to všetko by malo byť sterilne zabalené a okamžite pripravené na použitie. S pinzetou môžete ľahko vybrať napríklad triesku alebo zarastený chĺpok.

Návod na prvú pomoc

Malé brožúrky alebo krátke prospekty aj s obrazovými návodmi poskytnutia prvej pomoci pri drobných poraneniach bývajú bežne aj súčasťou autolekárničky. Nájdete v nich dokonca aj návod na podanie masáže srdca či na uvedenie osoby do stabilizovanej polohy. Ak budete mať tieto návody priamo v lekárničke, v kritickej situácii a pod stresom, keď spanikárite a možno si nebudete vedieť hneď spomenúť na prvú pomoc, budete mať všetko stále pred očami. 

Produkty na samoliečbu rán

Keďže väčšina poranení spôsobených doma (či už ide o rezné rany, ktoré si spôsobíte pri varení, alebo o odreniny, ktoré sa nevyhnú deťom pri hrách na záhrade) nie je taká vážna, aby ste s nimi museli vyhľadať lekársku pomoc, no zároveň ich nemôžete nechať bez ošetrenia, produkty na samoliečbu by mali tvoriť podstatnú časť domácej lekárničky. Obväzy, leukoplasty, detské leukoplasty, ale aj fixačné pásky či náplasťové stehy pomôžu zastaviť krvácanie a udržať ranu v bezpečí pred znečistením.