Ako na drobné rezné rany na koži? | Leukoplast.sk

Ako na drobné rezné rany na koži?

Rezná rana vzniká pôsobením ostrého predmetu, ktorý vyvíja tlak i ťah zároveň. Výsledkom je potom roztvárajúce sa a krvácajúce poranenie kože. Miera poškodenia závisí na hĺbke a dĺžke reznej rany, prípadne na jej lokalizácii a nástroji, ktorý ranu spôsobil. Obvyklou príčinou drobnej reznej rany býva poranenie o hranu papiera, bežná manipulácia s nožom pri varení alebo inej práci alebo pri holení žiletkou. Najčastejšie sa teda stretneme s reznou ranou na ruke, najmä s reznou ranou na prste, alebo s reznou ranou po holení. Pri hlbokých rezných ranách zostáva po zahojení väzivová jazva.

Ošetrenie reznej rany

Pokiaľ  je poškodená iba vrchná vrstva kože a rezná rana teda nekrváca (napr. po porezaní papierom), dané miesto vydezinfikujte a udržujte v čistote. Pokiaľ z reznej rany vyteká krv:

  1. Dôkladne si pred ošetrením umyte ruky.
  2. Gázovým štvorcom zotrite tečúcu krv z rany a miesto vyčistite dezinfekciou vhodnou pre ošetrenie povrchových rán.
  3. Zistite povahu rany – pokiaľ je viditeľne hlboká a jej okraje sú od seba príliš vzdialené, zvážte vyhľadanie lekárskej pomoci.
  4. Ranu zakryte náplasťou so sterilným vankúšikom. Pri väčšom poškodení použite gázový štvorec, ktorý následne obviažte alebo prelepte fixačnou páskou alebo fixačným krytím.

Pokiaľ rezná rana nie je píliš hlboká, výrazne nekrváca a je veľká max. 1-2 cm, môžete na jej uzavretie použiť tzv. mašličku. Tá drží okraje rany pevne pri sebe a napomáha tak ich opätovnému zrastu. Ľahko ju vytvoríte pomocou náplasti bez vankúšika tak, že ju v strednej časti nastrihnete a v rovnakom mieste potom zakrútite. Náplasť potom nalepte tak, aby prekrútená časť spočívala priamo nad ranou a „krídla“ mašličky po oboch stranách rany. Oveľa jednoduchšie je však využiť už hotový produkt Leukoplast Leukosan® Strip, ktorý je špeciálne navrhnutý tak, aby sťahoval okraje rany a predišiel tak prípadnej potrebe chirurgického šitia.

Následná starostlivosť o ranu

U rezných ranách hrozí riziko druhotnej infekcie. V ďalších dňoch teda ranu starostlivo sledujte, či z nej nevyteká tekutina alebo hnis. Mokvajúcu ranu je potrebné dôsledne udržiavať v čistote a vymieňať krytie aspoň dvakrát denne. Pred každou výmenou krytia ránu opäť vydezinfikujte.

Ako dlho sa rezná rana hojí?

Dĺžka hojenia reznej rany záleží vo veľkej miere na jej umiestnení a závažnosti. Dôležité je hlavne dodržať správny postup pri ošetrovaní rany, aby nedošlo k infekcii. Pokiaľ je rezná rana povrchová a bez infekcie, väčšinou sa bez ťažkostí zahojí priebehu niekoľkých dní. Hlboká rezná rana sa môže hojiť podstatne dlhšie, ale už do týždňa dochádza k jej uzavretiu, čím sa riziko prípadných komplikácii znižuje na minimum. Mokvajúca rezná rana sa môže hojiť aj niekoľko týždňov.

Urýchlenie hojenia drobnej reznej rany

Hojenie reznej rany môžete urýchliť použitím produktov pre tzv. vlhké hojenie. Ide spravidla o gél, ktorý vytvorí na rane súvislú vrstvu. Tá potom na hojenie priaznivo pôsobí a slúži aj ako bariéra pred prípadným vonkajším znečistením. Základom rýchleho hojenia je ale predovšetkým udržiavanie reznej rany v úplnej čistote.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

Profesionálne ošetrenie vyhľadajte v prípade, že sa v rane nachádza cudzí predmet alebo je rana silno znečistená. Rovnako tak pokiaľ masívne krváca alebo krvácanie neustáva ani po niekoľkých minútach. Rezné rany, pri ktorých okraje nepriliehajú k sebe, by mali byť chirurgicky zošité. Zamedzí sa tak ich nesprávnemu zahojeniu a zmenší sa riziko prípadnej infekcie.

V priebehu hojenia sledujte charakter rany. Vo chvíli, kedy rána silne mokvá, je na dotyk bolestivá a jej okolie je výrazne začervenané a opuchnuté, vyhľadajte lekára. Okamžitú pomoc je potrebné zaistiť aj pri nástupe horúčky. Tá by totiž mohla značiť rozsiahlejšiu  infekciu, pri ktorej už bude treba nasadiť liečbu antibiotikami.